Je BBL-opleiding volgen via Operando Je BBL-opleiding volgen via Operando

De bel gaat op het Operando kantoor. Ik verwachte niemand, dus loop nieuwsgierig de trap af naar beneden en ik zie een vrolijke Jessica voor de deur staan. Ah! Ik weet meteen waarvoor zij langs komt. Jessica is één van onze collega’s die via Operando haar BBL-opleiding doet. Dit vind ik super interessant en daarom heb ik Jessica gevraagd of ik haar mag interviewen om een blog te schrijven over haar ervaringen. En ja hoor, dat wilde ze meteen maar doen vandaag. Nadat ik voor ons beide wat te drinken heb gepakt en we even bijpraten met onze collega’s komt Jessica naast me zitten.

Ze vertelt dat haar beide ouders op de ambulance werken en haar zus een baan heeft in een ziekenhuis. Jessica komt dan ook uit een echt zorggezin. ‘Het is er eigenlijk al met de paplepel ingegoten. Mijn ouders vertelden veel over wat ze meemaakten in hun werk als ambulancearts. Dat heeft mijn enthousiasme voor de zorg aangewakkerd.’ De keus om de opleiding Verzorgende IG te doen kwam dan ook niet uit het niks. Tijdens de opleiding kwam Jessica erachter dat ze het sociale aspect van het begeleiden erg leuk vindt en ze wilde graag naast haar studie werkervaring opdoen. Daarom wees een kennis haar op Operando. ‘Toen ik bij Operando begon kreeg ik meteen een vaste baan aangeboden voor een paar uur bij een opdrachtgever. Dit vond ik superleuk, maar na een tijdje bleek ik het toch lastig te kunnen combineren met mijn voltijd opleiding’. Omdat het leren in de praktijk haar wel goed beviel, besloot Jessica in de loop van haar opleiding om van BOL over te gaan naar BBL.

Het is fijn dat er iemand is die tussen jou en je praktijkopleider zit

‘Ik maakte die keus op het laatste moment, dus er was weinig tijd om een organisatie te vinden waar ik kon werken-leren. Ik ben erg dankbaar voor alle hulp en inzet van Operando. Zonder hen was het me nooit gelukt om op zo’n korte termijn een leer-werkbedrijf te vinden en had ik denk ik mijn opleiding niet kunnen afronden.’ Het bevalt haar erg goed om haar BBL-opleiding te doen via Operando. ‘Er zit weinig verschil in je BBL-opleiding rechtstreeks bij een zorginstelling te doen of via Operando. Je sluit een POK af bij de zorginstelling, maar krijgt uitbetaald via Operando. Ik vind het fijn dat Operando ertussen zit. Je hebt altijd iemand om op terug te vallen. Als er bijvoorbeeld iets gebeurt op je werk wat je lastig vindt, is het fijn om er buiten de organisatie over te kunnen praten en naar oplossingen te kijken. Operando heeft mij veel motivatie gegeven als ik dat nodig had.’

Jessica werkt als verzorgende en begeleider in de gehandicaptenzorg. De cliënten waar ze mee te maken heeft zijn lichamelijk en/of verstandelijk beperkt. Enthousiast vervolgt ze: ‘je bent een soort moeder voor ze. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat mijn cliënten op tijd aangekleed zijn en gegeten hebben voordat ze naar hun werk gaan.’ In de gehandicaptenzorg zijn er veel protocollen, die nodig zijn om de rust te bewaren. ‘Van nature ben ik een echte rouwdouwer. Maar deze mensen hebben rust en structuur nodig. Dat heb ik geleerd en ik ben er ook wel door veranderd. Ik vind het sowieso belangrijk om altijd te blijven leren, ook als ik straks mijn diploma op zak heb.’ Ze vindt het verder wel belangrijk dat het team waarin je komt te werken je ziet als collega, niet als uitzendkracht. Dat voelde Jessica in het begin wel, maar gelukkig is dat nu niet meer zo. Daarentegen is het erg leuk om te horen dat opdrachtgevers blij met je zijn.

Ik probeer de emoties die bij sommige gebeurtenissen horen op het moment zelf te beleven en daarna los te laten

In haar werk als gehandicaptenbegeleider maakt Jessica veel mee, zowel mooie als moeilijke dingen. Ze probeert altijd om op het moment zelf te genieten of verdrietig te zijn en het aan het einde van de werkdag weer los te laten. ‘Het is in een vorige baan wel eens voorgekomen dat ik ’s ochtends een cliënt aantrof die was overleden. Daar heb ik het best lang moeilijk mee gehad, ook buiten mijn werk. Ook daarom vind ik het fijn om via een uitzendbureau te werken. Op deze manier is het makkelijker om de dingen die je op het werk meemaakt en alle emoties die daarbij horen, op het werk te laten.’ Dit geldt ook voor de successen die ze behaalt. Hoewel haar grootste succes nog moet komen: het behalen van haar diploma Verzorgende IG.

Inmiddels is het alweer even geleden dat Jessica en ik het interview deden en kan ik jullie blij vertellen dat Jessica haar diploma op zak heeft! Wij als Operando zijn ontzettend trots op haar. Hoe mooi is het dat we Jessica hebben mogen helpen bij het vinden van een leer-werkbedrijf en dat wij haar de hele weg naar het afstuderen begeleid hebben, als ze er zelf niet uit kwam. Jessica, zoals je docenten zo mooi omschreven bij je diploma uitreiking: “je hebt keihard gewerkt, tot het allerlaatste moment. Wanneer jij ergens voor gaat bijt je je erin vast en dat is jouw kracht.” We hopen je nog lang onze collega te mogen noemen Jessica, maar ga nu eerst maar is genieten van een welverdiende vakantie!

Wil jij ook een BBL-opleiding in de zorg doen? Kijk dan ook eens naar de voordelen die het biedt om dit via een uitzendbureau te doen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze recruiters.

Jessica heeft nog een paar tips voor je: ‘begin op tijd met je opdrachten, blijf altijd bij jezelf en neem ook Operando in overweging! Het is echt fijn om op iemand terug te kunnen vallen.’