Op 12 mei is het de Dag van de Verpleging, ook wel bekend als de Dag van de Zorg. Deze bijzondere dag is in 1964 in Nederland ingesteld met als doel om het verpleegkundige vak in een hoger vaandel te krijgen bij zowel de medische als niet-medische groepen.

Waarom is deze dag specifiek op 12 mei? Dit is de geboortedag van Florence Nightingale. Florence wordt gezien als de belichaming van de moderne verpleegkunde.

Florence Nightingale

Florence was een uitzonderlijke vrouw en werd wereldberoemd doordat ze als verpleegster tijdens de Krimoorlog soldaten verzorgde. Het was altijd haar ambitie geweest om de opleiding Verpleegkunde naar een hoger niveau te tillen, totdat ze zich inzette tijdens de Krimoorlog. Na de oorlog zette ze zich in om het onderwijs voor vrouwen te verbeteren en besteedde veel aandacht aan educatie over hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Dag van de Verpleging in Nederland

Na de Tweede Wereldoorlog was er een wereldwijd tekort aan verpleegkundigen. Hier moest dringend verandering in komen en dat werd gedaan door het instellen van de eerste dag van de zorg in 1964. Het doel van deze dag was om te zorgen voor een beter aanzien van de verpleging en probeerde men zoveel mogelijk nieuwe mensen aan te trekken en te behouden. Sinds 1970 wordt er elk jaar een thema vastgesteld voor de Dag van de Verpleging. Na 1970 werd 12 mei ook steeds meer gebruikt als actiedag om op deze manier een stem te laten horen.

Zelf interesse om aan de slag te gaan? Neem eens een kijkje bij onze vacatures of solliciteer direct: solliciteer.