Shenn wilde ooit advocaat worden. Zijn opa en oom zaten bij de militaire politie op Curaçao. Hij vond dit een mooi beroep en was van mening dat als zijn opa en oom de boeven pakten, hij ervoor zou zorgen dat ze werden opgesloten. Uiteindelijk heeft hij toch niet voor dit beroep gekozen, omdat het niet in één lijn ligt met het christelijk geloof. Als advocaat moet je iedereen kunnen verdedigen, ook de mensen die iets vreselijks hadden gedaan. We vroegen of dit standpunt ook botst bij het werken in de GGZ, waar hij ook te maken krijgt met een doelgroep die herhaaldelijk misstappen maakt.

“De doelgroep op mijn huidige werk is anders. We heten moordenaars en mensen die kinderen iets hebben aangedaan geen welkom. Het gaat met name om ISD’ers. Het verschil is dat je hen niet hoeft te verdedigen, maar juist deze mensen helpt om hun leven te verbeteren en te voorkomen dat ze (opnieuw) in de misdaad belanden”.

De kinderdroom om advocaat te worden is dus nooit uitgekomen. Shenn is de opleiding Zorg en Welzijn gaan doen. Tijdens de opleiding kwam hij erachter dat het verzorgen van mensen niet bij hem past. Door een gastspreker op de opleiding kreeg hij meer te weten over het werken met gedetineerden. Dit sprak hem aan en tot op heden staat hij nog steeds achter zijn beroepskeuze.

 “Ik werk vanuit mijn hart. De keuze voor dit beroep is de juiste geweest. Ik ga al jaren met plezier naar mijn werk en iedere ochtend kan ik God danken voor het beroep wat ik mag uitvoeren”.

Inmiddels is Shenn 31 jaar, getrouwd en heeft hij 4 kinderen. Shenn werkt als coach bij Talenty. Talenty biedt begeleiding en woonplekken voor mensen met een (licht-)verstandelijke beperking of een GGZ-hulpvraag. Shenn is sinds kort gepromoveerd tot Senior Coach. Hierbij zal hij met een helicopterview alle zorgvragen moeten beheren en mag hij de andere coaches begeleiden. Dit doet hij in loondienst voor 32 uur per week. Daarnaast is hij graag bij zijn gezin en werkt hij regelmatig een dienst voor Operando bij De Hoop in Dordrecht. Shenn werkt bij De Hoop, omdat hij hier het christen zijn kan laten zien in zijn werk.

Om met deze doelgroep te werken, is geduld hebben een vereiste. Daarnaast moet je je kunnen inleven, stevig in je schoenen staan. Het belangrijkste volgens Shenn is dat observeren/ anticiperen en snel kunnen schakelen.

“Situaties kunnen soms snel escaleren en dat wil je voorkomen. Dat lukt helaas niet altijd, soms loopt het wel eens uit de hand. Een aantal weken geleden werd ik bijvoorbeeld aangevallen door een cliënt. Dit zijn wel zeldzame voorvallen en we hebben een team met professionals klaarstaan om het te kunnen verwerken als dat nodig is”.

Tegen alle verwachtingen in is het ook een uitdaging is om een passende dagbesteding bij iedereen te vinden. Iedereen is anders. De één wil absoluut niet in de groenvoorziening, de ander vindt koken niets. Daarnaast wil niet iedere organisatie werk bieden aan deze doelgroep. Inmiddels heeft Shenn een eigen netwerk opgebouwd met organisaties die graag de gedetineerden helpen. Ondanks de uitdagingen die het vak meebrengt, biedt het ook mooie aspecten. Het behalen van doelen is het mooiste, volgens Shenn. De mensen bij Talenty leren om grenzen aan te geven. Vaak escaleren situaties vanuit een eigen beschermingsmechanisme. Omdat ze herhaaldelijk gekwetst zijn, ontstaat er een bepaalde agressieve reactie richting anderen.

“Je leert dieper te kijken naar de situatie om de oorzaak te ontdekken. Dit blijft interessant. Het lukt niet bij iedereen, maar gelukkig bij de meesten wel”.

Zoals iedereen wel eens foutje maakt, vertelt Shenn ook een blunder. “Sommige mensen krijgen een bepaald geldbedrag per week. Dit geldt wordt vaak op een pas gezet, maar soms ook contact gegeven. In een drukke periode gaf ik één cliënt het bedrag van €30 en vergat dit te rapporteren. Hierdoor wist mijn collega niet dat deze man al geld had gekregen en gaf nogmaals €30. Voor de cliënt was dit natuurlijk een dubbel feest, dat bleek ook uit de overdracht van de volgende ochtend. Ik werd wel hartelijk bedankt door de cliënt”.  De les hieruit is om altijd te rapporteren, ook al heb je een chaotische en drukke dag. Dat scheelt een hoop gedoe.

Verder is Shenn een man die God volgt en dient en het begeleiden door laat lopen in zijn privéleven. In de kerk speelt hij een grote rol door jongeren te begeleiden en hen te laten zien dat zij het licht van de wereld zijn.

Als laatste geeft Shenn een mooie les mee voor jongeren: luister naar ouderen, want zij zijn wijs. Ondanks dat wij veel kennis hebben door internet, hebben ouderen veel meer wijsheid. Dit verkrijg je niet door opleiding, maar door levenservaring.

“Mijn oma kan altijd antwoord geven op alle vragen. Zij is ook mijn grote voorbeeld”.

Zelf interesse om aan de slag te gaan? Neem eens een kijkje bij onze vacatures of solliciteer direct: solliciteer. Of  neem gerust contact met ons op, wij helpen graag!